Klon cukrowy

Acer saccharum MARSCH. — klon cukrowy

Drzewo w ojczyźnie wysokości do 40 m i pierśnicy 1,5 m o szarej, spękanej korze.

Liście 3—5-klapowe, z zaostrzonymi klapami, szarawobiałe od spodu, zwykle nagie. Kwitnie w kwietniu, przed rozwojem liści; owoce dojrzewają we wrześniu. Skrzydlaki nagie, rozchodzące się pod ostrym kątem.

Klon cukrowy pochodzi z Ameryki Północnej; jest narodowym drzewem Kanady. Jego drewno jest bardzo cenne (duże znaczenie w USA); z soku wyciekającego z naciętych pni na wiosnę otrzymuje się cukier i syrop klonowy.

W USA jest bardzo cenionym drzewem ozdobnym, stosunkowo długowiecznym (200—300 lat). Na wiosnę pięknie wygląda, obsypany drobnymi, żółtymi kwiatami; w jesieni liście barwią się na żółtojaskrawoczerwono i pomarańczowo. W Polsce wytrzymały na mrozy, ale jest bardzo rzadki.

k/klon-cukrowy.txt · ostatnio zmienione: 2013/09/15 12:40 (edycja zewnętrzna)